Vastuulliset kuitukankaat

Vastuullisempien tuotteiden kysyntä on kasvanut nopeasti viime vuosina. Muutosta ohjaavat pääasiassa asiakkaiden lisääntynyt kiinnostus vastuullisia tuotteita kohtaan sekä lainsäädäntö.

Vuonna 2021 voimaan astunut EU:n kertakäyttömuovidirektiivi (Single-Use Plastics Directive, SUPD) sekä monet muut vastaavat aloitteet ovat eri puolilla maailmaa vaikuttaneet merkittävästi kuitukankaiden valmistuksessa käytettäviin raaka-aineisiin ja saaneet alan toimijat etsimään vastuullisempia vaihtoehtoja.

Markkinat ovat nopeasti muuttumassa kohti kestävämpiä tuotteita ja olemme Suomisella hyvin valmistautuneita markkinamuutokseen. Lanseerasimme ensimmäisen muovittoman kuitukankaamme jo yli kymmenen vuotta sitten. Valikoimiimme kuuluu useita erilaisia vastuullisia kuitukangastuotteita eri käyttötarkoituksiin. Muovittomat tuotteemme ovat biohajoavia, kompostoituvia, vedessä hajoavia tai kierrätettäviä. Tuotteet valmistetaan uusiutuvista kuiduista, kuten viskoosista, puukuidusta, lyocellista, puuvillasta tai bambusta.

Lisäksi tarjoamme kuitukankaita, jotka valmistetaan muista vastuullisista materiaaleista, kuten kierrätetystä PET-muovista (rPET) tai biohajoavasta muovista (PLA). Yksi tutkimus- ja tuotekehitystiimimme keskeisimmistä tehtävistä on uusien innovatiivisten ja vastuullisten kuitujen arvioiminen. Teemme aktiivisesti yhteistyötä uusia innovatiivisia kuituja kehittävien startup-yritysten sekä vakiintuneempien toimijoiden kanssa. Esimerkiksi vuonna 2021 Suominen teki yhteistyötä Infinited Fiber Companyn kanssa ja kehitti täysin tekstiilijätteestä valmistetun kuitukankaan. 

Tavoitteemme

Vastuullisten kuitukankaiden myynnin
0
kasvu vertailuvuoteen 2019 verrattuna

Vastuulliset kuitukankaat on yksi yritysvastuuohjelmamme neljästä keskeisestä teemasta. Tavoitteemme on lisätä vastuullisten kuitukankaiden myyntiä 50 % vuoteen 2025 mennessä (vertailuvuoden 2019 tasoon nähden) sekä lanseerata vuosittain vähintään 10 vastuullista tuotetta. Vuoden 2021 loppuun mennessä vastuullisten kuitukankaiden myynti oli kasvanut 47 % vertailuvuoteen 2019 tasoon verrattuna. Saavutimme hyvin myös vastuullisten tuotteiden vuosittaista lanseerausta koskevan tavoitteemme ja lanseerasimme yhteensä 16 vastuullista tuotetta vuoden 2021 aikana.

Olemme ylpeitä voidessamme olla ensimmäisten joukossa tarjoamassa markkinatarpeet täyttäviä ratkaisuja. Esimerkiksi hiljattain lanseeraamamme HYDRASPUN® Aquaflo on tuote, jossa on huomioitu henkilökohtaisen hygienian hoidon segmentin uudet suuntaukset. Tuote valmistetaan täysin vastuullisista kuiduista, ja sen ensiluokkainen pehmeys ja paksuus tekevät käyttäjäkokemuksesta miellyttävämmän. Tuote myös hajoaa vedessä lähes yhtä tehokkaasti kuin tavanomainen wc-paperi. Lisäksi tuotte täyttää alan tunnetut standardit wc:stä huuhdeltaville tuotteille.

Jatkuva kehitys

Vastuullisuus on yksi keskeisimmistä tutkimus- ja tuotekehitysteemoistamme. Tutkimme New Fiber Center -hankkeessamme jatkuvasti uusia potentiaalisia kuituja, kuten nokkosta, hamppua ja regeneroitua selluloosaa. Suominen on edelläkävijä vastuullisten kuitukankaiden valmistuksessa, ja tutkimus- ja tuotekehitystiimillämme on vankkaa asiantuntemusta vastuullisista kuiduista. Nakkilan ja Windsor Locksin tehtaidemme pilottilinjat tukevat innovaatiotyötämme esimerkiksi mahdollistamalla prototyyppien testaamisen. Koska kehitämme jatkuvasti uusia innovatiivisia ratkaisuja, joiden ympäristövaikutus on entistä pienempi, voimme tarjota asiakkaillemme laajan valikoiman vastuullisia kuitukankaita.

Sen lisäksi, että kehitämme uusia vastuullisia tuotteita, pyrimme arvioimaan ja minimoimaan kaikkien tuotteidemme ympäristövaikutuksen. Yhteisöjen ja yritysten asettamien kunnianhimoisten kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteiden vuoksi tuotekohtaisen hiilijalanjäljen määrittelystä on tullut yhä yleisempää. Vuonna 2021 arvioimme tuotteidemme ympäristövaikutusta laskemalla niiden hiilijalanjäljet. Hiilijalanjälki määritellään laskemalla yhteen tuotteen arvoketjun eri vaiheisiin liittyvät kasvihuonekaasupäästöt, mikä antaa kokonaiskuvan kunkin tuotteen ympäristövaikutuksesta.

Hiilijalanjälkiarvojen avulla asiakkaamme voivat vertailla valikoimaamme kuuluvia tuotteita ja valita tarpeitaan vastaavista vaihtoehdoista ympäristöystävällisimmän. Kehitimme ja lanseerasimme vuonna 2021 Climate App -nimisen sovelluksen. Climate App tarjoaa vertailukelpoista dataa tuotteistamme, jotta asiakkaamme voivat valita vaihtoehdon, jonka kasvihuonekaasupäästöt ovat alhaisemmat kuin muilla vastaavilla tuotteilla. Kun tarjoamme ympäristöä vähemmän kuormittavia tuotteita niiden laadusta tinkimättä, voimme auttaa asiakkaitamme pienentämään heidän omien tuotteidensa ympäristövaikutuksia ja saavuttamaan omat vastuullisuustavoitteensa.

Tavoitteemme on kasvattaa Suomisen vastuullisten tuotteiden valikoimaa entisestään vastataksemme asiakkaidemme tarpeisiin entistäkin paremmin.


Sertifikaatit

Katso suomisen tehtaille myönnetyt sertifikaatit.