Vastuulliset kuitukankaat

Kuitukangasmarkkina on siirtynyt nopeasti kohti vastuullisempia vaihtoehtoja. Muutosta ohjaavat pää­asiassa kuluttajien kasvava tietoisuus ympäristöasioista sekä lainsäädäntö. Vuonna 2021 voimaan astunut EU:n kertakäyttö­muovi­direktiivi (Single-Use Plastics Directive, SUPD) sekä monet muut vastaavat aloitteet eri puolilla maailmaa ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että ala on siirtynyt kohti vastuullisia vaihtoehtoja.

Suomisella on hyvät edellytykset vastata tähän markkinamuutokseen. Lanseerasimme ensimmäinen muovittoman tuotteemme jo yli 15 vuotta sitten. Tuote­valikoimassamme on useita erilaisia vastuullisia kuitukangastuotteita eri käyttötarkoituksiin. Muovittomassa tuotevalikoimassamme on biohajoavia, kompostoituvia ja vedessä hajoavia tuotteita. Tuotteet valmistetaan uusiutuvista kuiduista, kuten viskoosista, puukuidusta, lyocellista, puuvillasta tai bambusta. Lisäksi tarjoamme kuitukankaita, jotka valmistetaan muista vastuullisista materiaaleista, kuten kierrätetystä PET-muovista (rPET) tai PLA-muovista.

Vastuulliset kuitukankaat on yksi yritysvastuuohjelmamme neljästä keskeisestä teemasta. Tavoitteemme on lisätä vastuullisten kuitukankaiden myyntiä 50 % vuoteen 2025 mennessä (vertailuvuoden 2019 tasoon nähden) sekä lanseerata vuosittain yli 10 vastuullista tuotetta.

Vastuullisten kuitukankaiden myynnin
0
kasvu vertailuvuoteen 2019 verrattuna

Vuonna 2022 vastuullisten kuitukankaiden osuus tuotannostamme kasvoi 99 % (vertailu­vuodeen 2019 verrattuna). Saavutimme hyvin myös vastuullisten tuotteiden vuosittaista lanseerausta koskevan tavoitteemme ja toimme vuonna 2022 markkinoille yhteensä 12 vastuullista tuotetta.

Olemme edelläkävijä vastuullisissa kuitu­kankaissa ja kehitämme jatkuvasti uusia, innovatiivisia ratkaisuja markkinoille. Yksi esimerkki tästä on HYDRASPUN® Circula, joka on ensimmäinen kierrätyspaperista valmistettu kuitukangas. Se on moniin eri käyttötarkoituksiin soveltuva biohajoava ja muoviton tuote.

Toinen esimerkki vuonna 2022 lanseeratuista uusista vastuullisista tuotteista on hiilineutraali kuitukangastuote BIOLACE® Zero. Tämä tuote on valmistettu sertifioiduista, hiilineutraaleista VEOCEL™ Lyocell -kuiduista. Tuotteen hiilineutraalius on ClimatePartnerin sertifioima. BIOLACE® Zero on täysin biohajoava, kompostoituva ja muoviton, ja sitä voidaan käyttää monenlaisiin pyyhintä­sovelluksiin.

Jatkuva kehitys

Vastuullisuus on yksi keskeisimmistä tutkimus- ja tuote­kehityksemme teemoista. Suominen on edelläkävijä vastuullisten kuitukankaiden valmistuksessa, ja tutkimus- ja tuotekehityksen tiimillämme on vankkaa asiantuntemusta vastuullisista kuiduista. Nakkilan ja Windsor Locksin tehtaidemme pilottilinjat tukevat innovaatiotyötämme esimerkiksi mahdollistamalla prototyyppien testaamisen.

Tutkimme New Fiber Centerissä jatkuvasti uusia potentiaalisia kuituja, kuten nokkosta, hamppua ja regeneroitua selluloosaa. Teemme myös aktiivisesti yhteistyötä uusia innovatiivisia kuituja kehittävien startup-yritysten sekä vakiintuneempien toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Suominen ja Bast Fibre Technologies Inc. ovat jo usean vuoden ajan tutkineet yhdessä vaihtoehtoisia kuituja, kuten hamppua. Suominen toi vuonna 2022 markkinoille BIOLACE® Natura -tuotteen, jossa selluloosakuituihin sekoitetaan hamppua. Se vastaa kuluttajien toiveisiin vastuullisista ja luonnollisista materiaalivalinnoista.

Uusien raaka-aineiden tutkimuksen lisäksi keskitymme uusiutuvien raaka-aineiden biohajoavuuteen ja elinkaaren loppuun. Suominen Green Lab aloitti toimintansa Nakkilassa vuonna 2022. Laboratorio tukee tuotekehitystä ja varmistaa lupaukset tuotteiden kompostoitavuudesta. Koska kehitämme jatkuvasti uusia innovatiivisia ratkaisuja, joiden ympäristövaikutus on entistä pienempi, voimme tarjota asiakkaillemme laajan valikoiman vastuullisia kuitukankaita.

Sen lisäksi, että kehitämme uusia vastuullisia tuotteita, pyrimme arvioimaan ja minimoimaan myös kaikkien nykyisten tuotteidemme ympäristövaikutuksen. Vuodesta 2021 alkaen olemme arvioineet tuotteidemme ympäristövaikutuksen laskemalla niiden hiilijalanjäljen. Digitaalisen Climate App -sovelluksen kautta asiakkaamme voivat vertailla tuotevalikoimaamme kuuluvien tuotteiden kasvihuonekaasupäästöjä. Tarjotessamme ympäristöä vähemmän kuormittavia tuotteita laadusta tinkimättä voimme auttaa asiakkaitamme pienentämään heidän tuotteidensa ympäristövaikutusta ja saavuttamaan vastuullisuustavoitteensa.

Tavoitteemme on kasvattaa Suomisen vastuullisten tuotteiden valikoimaa entisestään vastataksemme asiakkaidemme tarpeisiin entistäkin paremmin.


Sertifikaatit

Katso Suomisen tehtaille myönnetyt sertifikaatit.