Vastuulliset kuitukankaat

Kuitukangasmarkkinoilla on siirrytty nopeasti kohti vastuullisempia vaihtoehtoja. Muutosta ohjaavat pääasiassa kuluttajien kasvava tietoisuus ympäristöasioista sekä lainsäädäntö. EU:n kertakäyttömuoveja koskeva direktiivi edistää muovittomiin tuotteisiin siirtymistä kaikkialla maailmassa. Suomisella on hyvät edellytykset vastata tähän muutokseen. Suomisen ensimmäinen muoviton tuote lanseerattiin jo yli 15 vuotta sitten.

Tuotevalikoimaamme kuuluu useita erilaisia vastuullisia kuitukangastuotteita eri käyttötarkoituksiin. Muovittomassa tuotevalikoimassamme on biohajoavia, kompostoituvia sekä vedessä hajoavia tuotteita. Tuotteet valmistetaan uusiutuvista kuiduista, kuten viskoosista, puukuidusta, lyocellista, puuvillasta tai bambusta. Lisäksi tarjoamme kuitukankaita, jotka valmistetaan muista vastuullisista materiaaleista, kuten kierrätetystä PET-muovista (rPET) tai PLA-muovista.

Vastuulliset kuitukankaat on yksi yritysvastuuohjelmamme neljästä keskeisestä teemasta. Tavoitteenamme on lisätä vastuullisten kuitukankaiden myyntiä 50 % vuoteen 2025 mennessä (vertailuvuoden 2019 tasoon nähden) sekä lanseerata vuosittain yli 10 vastuullista tuotetta. Vuonna 2023 vastuullisten kuitukankaiden osuus myynnistä kasvoi 79 % (vertailuvuoden 2019 tasoon nähden). Saavutimme hyvin myös vastuullisten tuotteiden vuosittaista lanseerausta koskevan tavoitteemme, sillä lanseerasimme vuonna 2023 yhteensä 12 vastuullista tuotetta.

Olemme vastuullisten kuitukankaiden edelläkävijä ja kehitämme jatkuvasti uusia ratkaisuja markkinoille. Lisäksi parannamme ja laajennamme tuotevalikoimamme jatkuvasti. Toimme vuonna 2023 markkinoille parannellun BIOLACE® Ultrasoft -kuitukankaan vastataksemme sekä vastuullisuutta koskeviin vaatimuksiin että asiakkaidemme ja kuluttajien laatuodotuksiin. BIOLACE® Ultrasoft valmistetaan kasvipohjaisista, muovittomista, biohajoavista ja kompostoituvista raaka-aineista tinkimättä kuitenkaan pehmeydestä, joka on tärkeä ominaisuus etenkin vauvanhoito- ja hygieniatuotteissa.

Vastuullisten kuitukankaiden myyti

Vuonna 2023
0
kasvu vertailuvuoteen 2019 verrattuna

HYDRASPUN® Circula on toinen hyvä esimerkki tuotteesta, joka kuvastaa Suomisen asemaa vastuullisten kuitukankaiden edelläkävijänä. Se on meidän ensimmäinen kierrätyspaperista valmistettu kuitukankaamme, joka on biohajoava ja muoviton ja jota voidaan käyttää useissa eri sovelluksissa. Kehitimme tuotteen yhteistyössä asiakkaamme kanssa.

Jatkuva parantaminen 

Vastuullisuus on yksi keskeisimmistä teemoista tutkimus- ja tuotekehityksessämme. Suominen on edelläkävijä vastuullisten kuitukankaiden valmistuksessa, ja tutkimus- ja tuotekehitystiimillämme on vahva asiantuntemus vastuullisista kuiduista. Nakkilan ja Windsor Locksin tuotantolaitosten pilottilinjat tukevat innovaatiotyötämme esimerkiksi mahdollistamalla prototyyppien testaamisen.

Tutkimme New Fiber Centerissä jatkuvasti uusia vuosittain uusiutuvia kuituja, kuten nokkosta ja hamppua, sekä regeneroitua selluloosaa. Yksi tuotekehityksemme kulmakivistä onkin uusien, innovatiivisten kuitujen aktiivinen tutkiminen yhdessä toimittajiemme, asiakkaidemme ja muiden alan toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Suominen ja Bast Fibre Technologies Inc. ovat jo usean vuoden ajan tutkineet yhdessä vaihtoehtoisia kuituja, kuten hamppua. 

Uusien raaka-aineiden lisäksi tutkimme uusiutuvien raaka-aineiden biohajoavuutta ja käytöstä poistamista. Suominen Green Lab -testauslaboratorio aloitti toimintansa Nakkilassa vuonna 2022. Laboratorio tukee vastuullisten tuotteiden kehitystä ja vahvistaa väitteet tuotteiden kompostoituvuudesta. Koska kehitämme jatkuvasti uusia innovatiivisia ratkaisuja, joiden ympäristövaikutus on entistä pienempi, voimme tarjota asiakkaillemme laajan valikoiman vastuullisia kuitukankaita. 

Sen lisäksi, että kehitämme uusia vastuullisia tuotteita, pyrimme arvioimaan ja minimoimaan myös kaikkien nykyisten tuotteidemme ympäristövaikutuksen. Olemme vuodesta 2021 alkaen arvioineet tuotteidemme ympäristövaikutuksia laskemalla niiden hiilijalanjäljen. Kun tarjoamme ympäristöä vähemmän kuormittavia tuotteita niiden laadusta tinkimättä, voimme auttaa asiakkaitamme pienentämään heidän omien tuotteidensa ympäristövaikutuksia ja saavuttamaan omat vastuullisuustavoitteensa. 

Tavoitteenamme on kasvattaa Suomisen vastuullisten tuotteiden valikoimaa entisestään asiakkaitamme varten.


Sertifikaatit

Katso Suomisen tehtaille myönnetyt sertifikaatit.