Toimitusjohtajan katsaus 2023

Vuosi 2023 oli edelleen haastava kannattavuuden osalta. Teimme vuoden aikana systemaattisesti useita erilaisia parannustoimenpiteitä, ja toisella vuosipuoliskolla ne alkoivat vaikuttaa tulokseen asteittain.

Toimitusjohtaja Tommi Björnman

Vertailukelpoinen käyttökatteemme (EBITDA) nousi hieman edellisestä vuodesta ja oli 15,8 milj. euroa. Vuoden ensimmäisen puoliskon jälkeen toimenpiteemme kaupallisen osaamisen ja toiminnan tehokkuuden parantamiseksi alkoivat vaikuttaa, ja pystyimme parantamaan myyntikatteitamme. Liikevaihtomme vuonna 2023 oli 450,9 milj. euroa. 

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana lopetimme tuotannon Mozzaten tehtaallamme Italiassa. Päätös tehtiin Euroopan liiketoiminnan kilpailukyvyn parantamiseksi.

Jatkamme määrätietoisesti toimia taloudellisen ja toiminnallisen tehokkuutemme parantamiseksi myös tulevaisuudessa.

Vastuullisuus ja innovaatiot kaiken tekemisemme keskiössä

Strategiamme kulmakiviä ovat vastuullisuus ja innovaatiot, ja kehitämme jatkuvasti tarjontaamme ja toimintojamme sen mukaisesti. 

Vastuullisuus on tärkeää sekä asiakkaillemme että muille sidosryhmille. Kuitukankaista valmistettujen pyyhintätuotteiden markkina on nopeasti siirtymässä kohti vastuullisempia vaihtoehtoja. Olemme strategiamme mukaisesti asettaneet tavoitteeksi vastuullisten tuotteiden myynnin kasvattamisen sekä uusien ympäristöystävällisempien kuitukankaiden jatkuvan kehittämisen mahdollistaaksemme, että myös asiakkaamme voisivat olla vastuullisempia. Vuonna 2023 kasvatimme vastuullisten tuotteiden myyntiämme 79 % ylittäen tavoitteemme 50 %:n kasvusta vertailuvuoteen 2019 verrattuna.

Tavoitteemme on myös lanseerata yli kymmenen vastuullista tuotetta vuodessa, ja vuonna 2023 teimme 12 tällaista tuotelanseerausta. 

Vuoden aikana saatoimme päätökseen investointiprojektin Nakkilassa. Tällä investoinnilla vastaamme ympäristö ystävällisten tuotteiden lisääntyneeseen kysyntään ja samalla pystymme parantamaan operatiivista suorituskykyämme turvallisuuden, laadun ja tuottavuuden osalta.

Vahva kykymme innovoida ja vastata markkinoiden tarpeisiin heijastuu uusien tuotteiden osuudessa liikevaihdostamme, joka ylitti 35 %. Uusilla tuotteilla tarkoitamme kolmen edellisen vuoden aikana lanseerattuja tuotteita. Yksi hieno esimerkkimme on HYDRASPUN® Circula, ensimmäinen kierrätysmateriaalista valmistettu kuitukangas, joka soveltuu kostean WC-paperin valmistukseen. Tämä tuotteemme voitti EDANA:n INDEX™23 Award -palkinnon malliesimerkkinä siitä, miten vastuullisuus ja innovaatiot vievät koko kuitukangasteollisuutta eteenpäin.

Työturvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää, ja tavoitteemme on luonnollisesti nolla tapaturmaa. Vuonna 2023 käynnistimme turvallisuuskampanjan muistuttaaksemme työntekijöitämme turvallisuuden tärkeydestä päivittäin ja kannustaaksemme jokaista työntekijää pysähtymään ja ajattelemaan ennen toimimista.

Toinen tärkeä henkilöstöön liittyvä tavoitteemme on henkilöstön sitoutumisen vahvistaminen. Toteutimme neljännen peräkkäisen globaalin henkilöstötutkimuksen vuonna 2023. Tutkimuksen vastausprosentti oli hyvä, ja siitä saadut tulokset auttavat meitä tunnistamaan sekä henkilöstön sitoutuneisuuteen myönteisesti vaikuttavia tekijöitä että osa-alueita, joissa meillä on vielä mahdollisuus parantaa.

Vuonna 2023 suoritimme toisen kerran EcoVadiksen vastuullisuusarvioinnin ja saimme siitä hopeatason luokituksen. Paransimme suoritustamme viidellä pisteellä, ja tämä tulos asettaa meidät parhaan 5 %:n joukkoon EcoVadiksen arvioiman muita tekstiilejä valmistavan teollisuuden alan kategoriassa.

Kohti tulevaa

Uusi organisaatiomallimme tuli voimaan vuoden 2024 alussa. Uusi malli vahvistaa yhteistyötä kaupallisten tiimien ja tuotannon välillä. Liiketoiminta-alueet, jotka nyt uudessa mallissa vastaavat sekä myynnistä että tuotannosta, mahdollistavat sen, että voimme olla entistä tehokkaampia, fokusoituneempia ja ketterämpiä. Tavoitteenamme on kannattavuuden parantaminen ja halu palvella asiakkaitamme entistäkin paremmin.

Katsoessa vuotta eteenpäin, näemme joitain positiivisia signaaleja sekä markkinoilta että asiakkailta. Olen luottavainen, että meneillään olevat parannustoimenpiteet ja muutokset auttavat meitä matkallamme kohti kannattavaa kasvua. 

Haluan kiittää osakkeenomistajiamme, asiakkaitamme ja kumppaneitamme tuotteliaasta yhteistyöstä. Erityisesti haluan kiittää työntekijöitämme sitoutumisesta ja panoksesta. Kun jatkamme yhdessä päämäärätietoisesti eteenpäin, voimme luottaa siihen, että pääsemme tavoitteisiimme. 

Tommi Björnman
toimitusjohtaja