Suominen yhtiönä

Suominen valmistaa kuitukankaita rullatavarana pyyhintätuotteisiin sekä muihin sovelluksiin. Visiomme on olla edelläkävijä innovatiivisissa ja vastuullisissa kuitukankaissa. Suomisen kuitukankaista valmistetut lopputuotteet ovat läsnä ihmisten jokapäiväisessä elämässä ympäri maailmaa. Suomisen liikevaihto vuonna 2020 oli 458,9 milj. euroa ja työllistämme lähes 700 ammattilaista Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Suomisen osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. 

Suomisen liiketoiminta-alueet

Suomisen liiketoiminta-alueet ovat Amerikat ja Eurooppa. Vuonna 2020 Amerikat-liiketoiminta-alueen liikevaihto oli 289,1 milj. euroa Eurooppa-liiketoiminta-alueen liikevaihto 169,9 milj. euroa.

Toimintaa kolmella mantereella

 

Suomisen maailmanlaajuinen tuotantolaitosten verkosto koostuu kahdeksasta tehtaasta kolmella eri mantereella:

 • Alicante, Espanja
 • Bethune, Yhdysvallat
 • Cressa, Italia
 • Green Bay, Yhdysvallat
 • Mozzate, Italia
 • Nakkila, Suomi
 • Paulínia, Brasilia
 • Windsor Locks, Yhdysvallat.

Lisätietoja tehtaista Yhteystiedot-osiossa. 

 

 

Näin Suominen luo lisäarvoa

 

Suominen on kuitukangasvalmistaja, joka toimii globaaleilla markkinoilla. Suominen luo arvoa hankkimalla kuituraaka-aineita ja valmistamalla niistä kuitukankaita, joita asiakkaamme jatkojalostavat tuotteiksi sekä kuluttajille että ammattikäyttöön.

Arvoketju

 

Arvonluontimalli

Miten malli toimii?

Suomisen arvonluontimalli kuvaa koko arvonluontiprosessimme: millaisia resursseja käytämme strategiamme toteuttamisessa ja mitkä ovat liiketoimintamme tuotokset ja vaikutukset.

Arvonluontimalli on periaatteessa liiketoimintamallimme pähkinänkuoressa, eli siihen on listattu ainoastaan kaikkein tärkeimmät asiat. Kaikki listatut asiat eivät kuitenkaan ole keskenään yhtä merkittäviä eikä niiden keskinäistä tärkeysjärjestystä ole esitetty mallissa. Malli antaakin ensisijaisesti yleiskuvan arvonluontiprosessistamme.

Arvonluontimallissa panokset ovat liiketoiminnassa käyttämiämme resursseja. Kohdassa Suominen kuvataan lyhyesti Suomisen liiketoimintaa ja tuotantoa. Tuotokset ovat liiketoimintamme tuloksia. Vaikutukset puolestaan kuvaavat, miten liiketoimintamme ja tuotoksemme vaikuttavat meitä ympäröivään yhteiskuntaan.

Mitä ovat kuitukankaat?

 

Yleisesti ottaen kuitukankaat luokitellaan litteiksi ja huokoisiksi materiaaleiksi, jotka on valmistettu sitomalla kuituja toisiinsa (tai rei’ittämällä erilaisia kalvoja) joko mekaanisesti, kemiallisesti tai lämmön avulla. Kuitukankaita voidaan valmistaa suoraan joko toisistaan erotelluista kuiduista, sulatetusta muovista tai muovisista kalvoista. Kuitukankaita ei valmisteta kutomalla eikä neulomalla, ja niihin käytettäviä kuituja ei tarvitse ensin valmistaa langoiksi.

Kuitukankaat voivat olla kertakäyttöisiä, erittäin kestäviä tai käyttöiältään rajallisia. Niiden ominaisuuksia ovat esimerkiksi

 • imukyky
 • nesteiden hylkimiskyky
 • joustavuus
 • pehmeys
 • kestävyys
 • tulenkestävyys
 • pestävyys
 • iskunvaimennus
 • suodattavuus
 • bakteerien leviämisen estäminen
 • steriiliys.

Usein näitä ominaisuuksia yhdistellään, jotta saadaan luotua tarkoituksenmukaista ja käyttöiältään ja hinnaltaan sopivaa kuitukangasta. Kuitukangas voi jäljitellä kudotun kankaan ulkonäköä, tuntua ja kestävyyttä, ja se voi myös olla hyvin paksua.

Lähde: EDANA, INDA

Organisaatio

Historia

 

 

Yksityisyrittäjät loivat Suomisen

1767

Seth Dexter II perustaa C.H. Dexter & Sonsin Windsor Locksissa, Yhdysvalloissa. Yritys tunnetaan myöhemmin nimellä Dexter Corporation. Windsor Locksin tehdas on ollut osa Suomista vuodesta 2011.

1898

J.W.Suominen Oy rakentaa Nakkilaan nahkatehtaan.

1933

Orlandi perustetaan. Yhtiön ensimmäinen tehdas rakennetaan Gallarateen, Italiaan.

1952

Amerplast M. Suominen perustetaan Tampereella.

1965

J.W.Suominen valmistaa ensimmäisen kuitukangastuotteensa.

1971

Tecnofibra/Fiberweb perustetaan Italiassa.

Amerplast perustaa tehtaan Ikaalisiin.

1982

Lassila & Tikanoja ostaa J.W.Suomisen.

Amerplast ostaa Nastolassa sijaitsevan tehtaan.

1988

Amerplast ostaa Norrköpingissä Ruotsissa sijaitsevan tehtaan.

Lassila & Tikanoja ostaa Amerplastin koko osakekannan.

1994

Amerplast perustaa Pietariin myyntikonttorin.

1997

Green Bay Nonwovens perustetaan Green Bayssa, Wisconsinissa Yhdysvalloissa.

1999–2000

Amerplast rakentaa uuden tehtaan Grodzisk Mazowieckiin Puolaan.

2001

Suominen-konserni syntyy Lassila & Tikanojan jakautuessa. J.W.Suominen muuttaa nimensä Suominen Kuitukankaat Oy:ksi.

Amerplast tulee tunnetuksi nimellä Suominen Joustopakkaukset.

2003

Suominen ostaa hollantilaisen kosteuspyyhkeitä valmistavan Codi Internationalin.

Suominen Joustopakkaukset kaksinkertaistaa Puolan-tehtaansa kapasiteetin.

2010

Tuotanto Suominen Joustopakkausten Norrköpingin-tehtaalla lopetetaan.

2011

Tuotanto Suominen Joustopakkausten Nastolan-tehtaalla lopetetaan ja tuotanto siirretään Suominen Joustopakkausten muihin tehtaisiin.  

Suominen ostaa Ahlstrom Oyj:n Home and Personal -liiketoiminnan. Kaupan myötä Suomisesta tulee maailmanlaajuinen markkinajohtaja pyyhintätuotteisiin tarkoitetuissa rullatavarana myytävissä kuitukankaissa. Kaupan jälkeen Suominen toimii kahdeksassa maassa kahdessa maanosassa.

2012

Suominen uudistaa strategiansa. Uuden strategian kulmakivet ovat: Suomisen tapa toimia (The Suominen Way), Kannattavuuden merkittävä parantaminen (Step Change in Profitability) ja Edellä muita (In the Lead). 

2013

Suomisen kotipaikka ja pääkonttori siirretään Tampereelta Helsinkiin.

Uuden strategian toteuttamista jatketaan kahden kehitysohjelman kautta, joista toinen keskittyy toimitusketjuprosessien integrointiin ja standardointiin ja toinen tähtää tuotekehitysprosessin vauhdittamiseen.

Suominen myy kosteuspyyhkeiden valmistukseen keskittyneen Codi Wipes  liiketoimintayksikkönsä sijoitusyhtiö Value Enhancement Partnersille. Yrityskaupan myötä Suominen keskittyy strategiansa mukaisesti entistäkin vahvemmin kuitukankaisiin ja selkiyttää yhtiörakennettaan.

2014

Suomisen liiketoimintayksiköistä suurempi, Kuitukankaat, jaetaan 1.1.2014 alkaen kahteen uuteen liiketoiminta-alueeseen, Convenience ja Care. Convenience-liiketoiminta-alue keskittyy palvelemaan pyyhintätuotteita sekä matkailu- ja catering-alueiden tuotteita valmistavia asiakkaita. Care-liiketoiminta-alue palvelee terveydenhuollon tuotteita sekä hygieniatuotteita valmistavia asiakkaita. Sekä Convenience- että Care-liiketoiminta-alue raportoidaan Kuitukankaat-segmentissä.

Suominen ostaa Ahlstromin aiempaan Home and Personal -liiketoiminta-alueeseen kuuluneen Brasilian yksikön. Suomiselle siirtyvä tehdas sijaitsee Paulíniassa Brasiliassa ja se on ainoa modernia vesineulausteknologiaa hyödyntävä pyyhintätuotteiden kuitukankaita valmistava yksikkö Brasiliassa. Tehtaalla voidaan valmistaa myös teollisia kuitukankaita. Paulínian tehdas on rakennettu vuonna 2008 ja se työllistää noin 40 henkilöä. Kauppa avaa Suomiselle jalansijan lupaavia kasvumahdollisuuksia tarjoavilta Etelä-Amerikan markkinoilta.

Suominen ostaa Ahlstromin koko Home and Personal -liiketoiminta-alueen marraskuussa 2011, mutta Brasilian yksikön siirtyminen Suomiselle viivästyy viranomaislupien myöhästymisen ja sitä seuranneiden uudelleenneuvottelujen vuoksi.

Suominen myy heinäkuussa 2014 joustopakkausliiketoimintansa (Suominen Joustopakkaukset Oy tytäryhtiöineen sekä Suominen Polska Sp. z.o.o.) Isossa-Britanniassa toimivalle pääomasijoitusyhtiö Lonsdale Capital Partners LLP:lle sekä liiketoiminnan johdolle. Kaupan myötä Suomisesta tulee strategisen linjauksensa mukaisesti yksinomaan kuitukankaisiin keskittynyt yhtiö.